Банкеръ Daily

Новини

Ловим престъпници чрез електронни гишета за граничен контрол

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов откри на Летище София първите у нас автоматизирани електронни гишета за граничен контрол. Засега те са програмирани да извършват контрол единствено на паспортите с биометрични данни на пристигащите граждани на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и на Швейцария, каза министърът на вътрешните работи.


Електронната техника ще бъде гаранция за недопускане на лица с фалшиви документи. С нея веднага се извършва проверка както в националната база данни, така и в Шенгенската информационна система. Средствата, които получаваме солидарно от ЕС по фонд bdquo;Външни границиrdquo;, ни дават възможността да надграждаме общата сигурност, покривайки най-високите технически стандарти. Това заяви днес при откриването на гишетата министър Цветанов.


Системата сканира документа на преминаващия и прави автоматична проверка за него в информационните масиви на МВР и Шенгенската информационна система. За да се потвърди истинността на документа, се извършва и лицево разпознаване и проверка на пръстовите отпечатъци.


Проектът е на стойност 572 хил. лв. и е завършен за общо 87 дни.


От 30 юни тази година, когато е започнал тестовият период на електронните гишета, през тях са преминали 8 000 души. Установени са 13 лица, обявени за издирване и много пътници с невалидни документи.


С въвеждането на тези електронни гишета България притежава една от най-модерните в света системи за граничен контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във