Банкеръ Daily

Новини

Лот 3 на „Струма” става приоритет на ОП „Транспорт”

Правителството даде мандат на министъра на регионалното развитие да потвърди ангажираността на страната ни за завършване на магистрала bdquo;Струмаrdquo;. В тази връзка желанието ни е Лот 3 от проекта да бъде включен като първи приоритет в пътния сектор през програмен период 2014-2020 г. на Оперативна програма bdquo;Транспортrdquo;.


През 2011 г. е подготвен формулярът за кандидатстване за финансиране на проекта за изграждане на bdquo;Струмаrdquo; по ОП bdquo;Транспортrdquo; през настоящия програмен период 2007-2013 година. Към момента са подписани договори и се реализира строителството на Лот 1 bdquo;Долна Диканя ndash; Дупницаrdquo; и Лот 4 bdquo;Сандански ndash; Кулатаrdquo;, а за Лот 2 bdquo;Дупница ndash; Благоевградrdquo; е проведена процедура за възлагане на проектиране и строителство. С промени в Закона за пътищата е създадена Национална компания bdquo;Стратегически инфраструктурни проектиrdquo;, която да подготви и изпълни най-сложния Лот 3 bdquo;Благоевград ndash; Санданскиrdquo;. Той е с дължина близка до сумарната дължина на останалите три участъка и включва проблематичното за преминаване Кресненско дефиле. Поради изключителната си сложност изграждането на Лот 3 е оценено на почти 1 млрд. евро.


При стартиране на подготовката на формуляра за кандидатстване е очаквано, че Лот 3 ще може да бъде изграден в настоящия програмен период (т. е. до 2015 г.). В хода на работа и след провеждането на по-подробни анализи се констатира, че това няма да бъде възможно и до 2015 г. може да се очаква приключване на строителството само на лотове 1, 2 и 4. С оглед на това, във формуляра е предвидено тяхното финансиране през настоящия програмен период и финансиране за подготовката на Лот 3. Планирано е участъкът да бъде изграден през следващия програмен период 2014-2020 г.


Потвърждаването на ангажимента на българското правителство за завършване на автомагистрала bdquo;Струмаrdquo; през следващия програмен период на ОП bdquo;Транспортrdquo; е необходимо условие за одобряване на финансирането за проекта, чието изграждане е от изключително важно национално, стопанско и икономическо значение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във