Банкеръ Daily

Новини

Лоши новини за Рупърт Мърдок

Скандалът около британския таблоид News of the World, който спря да излиза на 10 юли, продължава да набира обороти. Оказа се, че и други издания на Рупърт Мърдок са придобивали информация с незаконни средства, а списъкът на жертвите бе попълнен с имената на бившия британски премиер Гордън Браун и кралица Елизабет Втора.
Въпреки разследването и арестите до неотдавна позициите на холдинга News Corp. на Мърдок, изглеждаха непоклатими на медийния пазар във Великобритания. Корпорацията е втората по големина медийна империя в света и отстъпва по финансови показатели само на Walt Disney Company. Британското й подразделение News International издава най-популярните вестници в страната - освен News of the World, Sunday Times, Sun и Times. Междувременно развитието на скандала провали още една сделка на Рупърт Мърдок. Магнатът, който планираше да придобие 61% от най-голямата британска сателитна телевизия BSkyB, беше принуден да оттегли офертата си от 12 млрд. долара. Информацията бе обявена, докато Камарата на представителите в британския парламент се подготвяше да гласува решение, подкрепено и от трите основни партии, с което да призове Мърдок да се откаже от сделката. В резултат на оттеглянето акциите на News Corp. скочиха с 3.8 процента до 15.93 долара след една седмица непрекъснат спад. По изчисленията на агенция Bloomberg през последните дни капитализацията на News Corp. е намаляла със 7 млрд. долара.
Но и това не е всичко. Кръгът на враговете на Мърдок се разширява с всеки изминал ден и на карта са поставени не само отделни издания на магната, а цялата му компания. В началото на седмицата News Corp.беше дадена под съд от собствените си акционери начело с американската Amalgamated Bank, които я обвиниха в поредица от незаконни действия, довели до истерията с News of the World. В САЩ корпорацията притежава телевизионния оператор Fox, вестниците Wall Street Journal, New York Post и други медии. Сенаторът демократ Ед Рокфелер и съпартийката му сенатор Барбара Боксър вече поискаха от министъра на правосъдието Ерик Холдър и шефката на Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси Мери Шапиро да разследват дали компанията на родения в Австралия милиардер е нарушавала американските закони. ФБР пък ще проверява твърденията, че News Corp се е опитвала да подслушва телефоните на жертви на атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ. Австралийското правителство също възнамерява да преразгледа националните медийни закони и медийна регулация след скандала във Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във