Банкеръ Daily

Новини

Липсата на Общ устройствен план в Царево помага безконтролното застрояване

Поредното заседание от делото срещу общия устройствен план на община (ОУП) Царево ще се гледа утре- 20 май. То и заведено от няколко еко-организации, които настояват решението на Министерство на околната среда за екологичната оценка и оценката за съвместимост с „Натура 2000” на плана, да бъде обявено за невалидно. Въпросната еко-оценка бе приета с пълно мнозинство на Висш екологичен съвет. Въпреки че тричленен състав от ВАС не констатира нарушения и обяви, че проектирането е напълно синхронизирано със защитените зони, намиращи се на територията на общината, противниците атакуват следващата инстанция, за да бъде стопирано влизането в сила на плана.
От проектантската организация, натоварена с нелеката задача да изготви устройствения план излязоха със своя становище, изпратено до медиите. В него се казва:
В изготвения общ устройствен план основно внимание е обърнато на това интересите на гражданите да не влизат в конфликт със запазването на околната среда и обратно, сме учудени от действията на Асоциацията на парковете в България, сдружение „Балкани” и фондация „Биоразнообразие”. Реакциите на еко-защитниците са повече от странни, ако задълбочено се разгледа какво предлага общият устройствен план. Именно той гарантира да се спре безразборното строителство и включва урбанизиране на едва 1% от прилежащата към община Царево част на природен парк „Странджа”. Още по-големи рестрикции има към строителството в тази урбанизирана зона – само 0,75% може да бъде използвана за строителство, като в задължителните показатели за застрояване влиза 70% озеленяване. Така реалното застрояване би могло да бъде символичното 0,3%, изключително изтеглено навътре от морето, без възможност за строежи по брега, се посочва в становището.
Новите урбанизирани територии, предвидени с ОУП са в пъти по-малко от тези, с влезли до момента в сила подробни устройствени планове (ПУП). Основната цел на устройствения план на Царево е именно това - да спре урбанизацията на терени на парче, без осигурена инфраструктура, каквато е била порочната практика досега. С новите рамки, наложени от ОУП, общинската администрация вече няма да може да прави частични изменения на ПУП и да разрешава строителство навсякъде, без притеснение от ответни реакции. Повече от половината от общите предвиждания за урбанизация са насочени към вилното строителство, където ще бъдат разрешени вили до 2 етажа и с 20% плътност на застрояване.
Застрояването на природен парк „Странджа” е нещо, което не бива да се допуска, и с новия ОУП ние именно това правим - слагаме законови ограничения пред безкрайните амбиции на строителния бранш. С поставянето на пречки пред приемането на ОУП обаче именно строителният бранш е облагодетелстван. Зад нежеланието Царево да има устройствен план прозират нечисти интереси, стреснати от бъдещия строг контрол. Не случайно същите интереси пречат вече повече от 15 години да се приеме план за управление на парка. Без ясните рамки, които носи всеки устройствен план, бетонирането на българското Черноморие ще продължи, а може би точно докато ние обикаляме съдебните инстанции, някой лее поредната кофа бетон в недрата на Странджа, се казва още в становището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във