Банкеръ Daily

Новини

ЛИДЕР ОБВИНИХА КАБИНЕТА, ЧЕ СЪЗДАВА НОВА АДМИНИСТРАЦИЯ, А НЕ СЕ СПРАВЯ С ПРОБЛЕМИТЕ

Правителството създава нова администрация вместо да вземе мерки, с които да гарантира добро управление и да даде сигнал на ЕС , че работи за решаване на проблемите, посочени в доклада на Европейската комисия. Това се казва в декларация на политическа партия ЛИДЕР, изпратена до медиите. От ЛИДЕР смятат, че политическите изводи от срещата Банско показват, че тройната коалиция не е разбрала за какво ни критикува ЕС. Докладът на Европейската комисия казва, че българското правителство няма административен капацитет, а не че в България няма достатъчно на брой министерства и агенции. Констатацията за липса на административен капацитет означава, че настоящата администрация на БСП, НДСВ и ДПС не може да усвоява европейските фондове прозрачно и без корупция, и не може да спазва правилата на Европейския съюз. Когато партньорите ни от ЕС казват, че властта в България не е в състояние да спазва правилата, адекватният отговор е правителството да създаде механизъм за повече публичност при усвояването на европейските фондове и да засили гражданския контрол върху работата на администрацията. Вместо да ограничи властта на администрацията за сметка на гражданите и да предприеме антикорупционни мерки, тройната коалиция създава нови чиновници. Вместо да предприеме мерки за децентрализация на властта и така да даде повече възможности на общините и на гражданите, тройната коалиция централизира властта и контрола върху европейските фондове. Докато ЕС казва, че правителство ни не спазва правилата, то разширява властта си. Това е социалистически отговор на посочените от ЕС проблемите показва, че БСП доминира над НДСВ и ДПС и че реално поема все повече власт и съответно отговорност за управлението.
От ЛИДЕР напомнят, че вече са заявили ясно позицията си, че предсрочните избори са равнозначни на политическа криза, която ще се отрази на икономиката на страната и ще влоши перспективите пред ежедневието на хората. Тази позиция е била обвързана с настояване БСП, НДСВ и ДПС да реагират адекватно на проблемите посочени в доклада на Европейската комисия. За съжаление тройната коалиция или няма административен капацитет да изготви и приложи решения, или не желае да се вслуша в мнението българските граждани и на Европейската комисия, е настоящата констатация на ЛИДЕР. Оттам са убедени, че България не може да си позволи нито нови икономически кризи, нито да бъде управлявана от правителства, които нямат административен капацитет. Тройната коалиция не показва, че разбира това и така се превръща в генератор на политическа нестабилност. Не опозицията, правителството затвърждава усещането на гражданите, че са необходими предсрочните избори.
Отказът на БСП, НДСВ и ДПС да търсят решения на проблемите посочени в доклада на ЕК излагат на риск стабилността и авторитета на България, и превръщат следващото българско правителство в заложник на проблемите създадени днес. След последната икономическа криза през 1996 г. - 1997 г. създадена от управлението на БСП, на България бяха необходими 8 години и две дясно-центристки правителства, за да реши проблемите си. Днес управляващите партии продължават да абдикират от отговорността си да намерят решенията на проблемите. Те очевидно изпълняват политическите виждания на БСП за централизация на властта. Това поставя следващото българско правителство в позицията да се занимава предимно с политически ремонти, вместо да развива икономическите перспективите пред страната и да подобрява ежедневието на хората, се казва още в декларацията.
От ЛИДЕР още веднъж приканват тройната коалиция да излезе с политически мерки, адекватни на проблемите посочени в доклада на ЕК. Посоката за това е да се продължи реформата в държавното устройство в посока децентрализация и даване повече правомощия на местната власт. Това е национална задача, която е в полза на всички български граждани, а не на отделна партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във