Банкеръ Daily

Новини

Либхер очаква отново печалба от 120 млн. евро

Заводът на фамилното немско дружество Либхер (Liebherr), създаден преди три години в с. Радиново, произведе 500-хилядния си хладилник. Инвестицията, която компанията направи за построяването на българското предприятие Либхер Хаусгерете Марица ЕООД през октомври 2000 г., е 25 млн. евро, като през следващите две години е вложила в него още 5 млн. евро. За това време фирмата е завоювала 15 на сто от пазара на хладилници и фризери в България, което й отрежда лидерско място на този пазар.
Групата Либхер има около 90 дъщерни фирми, като годишното производство на хладилна техника на предприятието достига 1.6 млн. уреда годишно. За миналата година тя е реализирала оборот от 4.1 млрд. евро, а печалбата й възлиза на 120 млн. евро. Очакванията са тези резултати да се повторят и през 2003 година.
Въпреки че компанията е известна у нас с произвежданите хладилници и фризери, те заемат само 13 на сто от нейната производствена структура. На челната позиция в продуктовата й листа стоят строителните машини, които заемат около 60 на сто от предлаганите продукти с марка Либхер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във