Банкеръ Daily

Новини

Либералите в Холандия печелят парламентарните избори

Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели състоялите се вчера извънредни парламентарни избори, съобщават световните агенции.


Според окончателните резултати тя ще разполага с 41 депутати в 150-местния парламент - с 10 повече, отколкото след предишните избори. Старият нов премиер Рюте, цитиран от ИТАР-ТАСС, посочва, че това е най-добрият резултат в историята на партията му.


Анализаторите свързват този успех с проевропейската й позиция и подкрепата на политиката за строга финансова дисциплина.


Главният й съперник - Партията на труда, получава 39 места. Нейният лидер Дидерик Самсон вече поздрави Рюте с победата. Лейбъристите също могат да бъдат доволни - те вземат допълнително още девет депутатски мандата в сравнение с предишните избори.


След тях се нареждат две партии, които представляват двата политически фланга. По 15 мандата ще имат Социалистическата партия на Емил Румер, която запазва досегашното си представителство, и крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс. Тя се оказва и най-големият губещ на тези избори, тъй като е намалила с девет мандата представителството си в парламента. Според политолозите неуспехът на крайната десница е следствие от призивите й за излизане от Европейския съюз и за отказ от еврото.


За парламентарно мнозинство в Холандия са необходими най-малко 76 мандата. По тази причина очакваният са за много трудности при съставянето на правителството.


Марк Рюте (на нидерландски: Mark Rutte) е нидерландски политик от Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) и неин лидер. Той е роден на 14 февруари 1967 г. в Хага. От 1988-а участва активно в младежката организация на консерватевнолибералната НПСД. През 1992 г. завършва история в Лайденския университет, след което работи в отдела за човешки ресурси на Юниливър.


През 2002-а Рюте става държавен секретар на социалните въпроси и заетостта при първото правителство на Ян Петер Балкененде, като запазва този пост и във втория му кабинет, съставен през 2003 година. От 2004-а е държавен секретар на образованието, науката и културата.


През 2006 г. Марк Рюте става лидер на НПСД и напуска правителството, оглавявайки парламентарната група на партията. Под негово ръководство на парламентарните избори през 2010 г. тя печели най-голям брой депутатски места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във