Банкеръ Daily

Новини

"Левски" се готви за общо събрание през юли, дарението на Пеевски е прието

Футболният "Левски" работи по свикването на общо събрание на 6 юли, като е предвидена и резервна дата (22 юли) в случай, че мажоритарният собственик на клуба (Георги Попов) или негов представител няма възможност да присъства. Това обяви пред журналисти изпълнителният директор на "сините" Павел Колев след днешното заседание на Управителния съвет.

"Има чисто законови срокове, които не ни позволяват по-ранно организиране. Най-важното е да изчакаме да разберем дали ще получим разрешение да проведем общото събрание на закрито, защото така сме независими. Ако това е невъзможно, тогава ще го направим на стадион "Георги Аспарухов. Левски има над хиляда акционери, така че, ще видим как ще се организираме", заяви Колев. 

"Обезсилване на акциите е доста сложна процедура, крие рискове и иска съгласието на мажоритарния акционер. Смяната на собствеността става със сделка, с джиросване. Ние в момента не знаем дали мажоритарният акционер ще се появи на общото събрание, затова има втора дата."

3 млн. лева до края на юли

По отношение на финансовата страна на "Герена",  Колев коментира: "До края на юли са ни необходими около 3 милиона лева. Разполагаме с 1/6 от нужните 3 милиона лева. Клубът влиза в процедура по несъстоятелност, ако не се съберат още 2,5 милиона лева. Това не е нещо ново, което не сме виждали в България. Това ще е много неприятно за Левски."

"Имам екип, който стои денонощно при мен в офиса, който прави така, че привържениците да получават нещо срещу парите си - като арикули. Няма как да обещая на хората, че от утре ще започнем да печелим милиони от телевизионни права, мърчандайз и търговски сделки. Колкото и да работим, спасението на Левски се случва през много сериозно орязване на бюджета, което се случва и за момента. Не само чрез дарения, защото хората, колкото и да даряват, няма как да издържат Левски в мащаба му." 

"Левски" прие дарението на Пеевски

"Беше обсъдено дарението на Пеевски. Позицията на Управителния съвет е, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и привържениците на Левски. Натоварени сме с тази отговорност клубът да оцелее. Няма да обсъждаме други варианти освен да приемем дарението и да го похарчим прозрачно, както го правим досега. Трябва да предадем клуба в добро здраве на следващия собственик", заяви директорът на "сините". Против дарението на Делян Пеевски се обявиха от Тръст "Синя България" - вторият най-голям акционер в "Левски" (подробности тук).

"Първо, Левски не се е молил за това дарение. Второ, не сме поставяли ограничения кой може да дарява и кой не. Има дарители, привърженици на други отбори. Имам съобщения от поне 10-15 привърженици на ЦСКА, които са дарили по своите възможности, защото смятат, че Левски трябва да го има. Нашата цел е една - Левски да продължи да съществува. Може да има и други позиции, но най-добрият вариант е с инструменти да дойдат тук хора, които да носят отговорността и тогава да взимат други решения", добави още Колев. И подчерта, че има информация за още предстоящи сериозни дарения към клуба.

"Сините" отхвърлили спонсорство за 18 млн. евро

Колев разкри, че в деловодството на клуба е пристигнало сериозно предложение за спонсорство: "Компания предложи по 6 милиона евро за 3 години, което прави 18 млн. евро. Първо обаче фирмата е регистрирана в държава като офшорна компания и второ - всички детайли и информация, която успяхме да съберем за нея, правят меко казано невъзможна възможността Левски да се обвърже с тази компания."

"Треньорското ръководство не получава заплати в момента, не съм разговарял с тях, те не повдигат и въпроса. На мен сметката ми е нa минус. Както обявих вчера, футболистите получиха част от заплатите си. За повече от това - нямаме пари", призна Павел Колев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във