Банкеръ Daily

Новини

Левон Хампарцумян: 4% е устойчив растеж за България

Около 4% е устойчивият и дългосрочно възможен растеж на икономиката на България. При очакван ръст от 2.8% за 2011 г . достигането на този потенциален растеж е възможно през 2013 г. Това прогнозира Левон Хампарцумян, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк по време на открита лекция за студентите от Американския университет в Благоевград по покана на Бизнес клуба на университета. Темата на лекцията „Модернизацията на България през последните 15 години” беше избрана от самите студенти.
“В момента изглежда имаме първи признаци на възстановяване. Надявам се, че това ще бъде устойчиво възстановяване, но и моделът на растеж ще се променя драматично в сравнение с годините на бума”, коментира Левон Хампарцумян. Според него 4% устойчив растеж за България е лимитът за страната ни при сегашните условия. “Ако искате икономика с по-висок растеж, трябва да научите китайски или да отидете в Бразилия например”, заяви Хампарцумян.
Той обърна внимание, че България все още е доста по-назад от т.нар. първа вълна страни – това са първите страни в ЦИЕ, които започнаха реформи – Чехия, Словакия и т.н. “Основият извод от това е, че България има нужда от реформи, за да бъде конкурентноспособна и за да расте.”.
Основна задача пред страната ни според Хампарцумян е да засилим конкурентноспособстта си и за да постигнем това, трябва да се засилят реформите в реалния сектор. „Единствената сфера, в която смятам, че трябва да се инвестира без да се търси веднага пряка възвращаемост, е образованието”, посочи Хампарцумян. Според него изключително важни са и реформите в съдебната система, образованието и здравеопазването. „Любопитно е, че пълното провеждане на подобни реформи е политическо самоубийство. Това не е български феномен, а световен. Този, които ги осъществи, обикновено губи властта, вероятно за повече от един мандат. Затова винаги ще чуете в предизборните речи, че тези сфери са приоритетни, но съвсем друго е, когато вече си на власт и разбереш какво трябва да направиш и какво ще понесеш като последствие. Дори и най-силните правителства в света не са толкова успешни в реформата в здравеопазването”, смята Хампарумян.
Той подчерта, че като климат България има фантастична позиция със страхотни сезони, имаме история от много цивилизации по земите ни и всички тези цивилизации са избирали да живеят тук. “Любопитно е, че България през историята винаги е била на границитите на империите – римската, османската, съветската, сега на ЕС и като всяка гранична държава имаме по-различен начин на мислене, имаме добри и лоши черти.”
Според Хампарцумян кризата от 1997 г. е дала основата за осъществяване активно и много систематизирано на реформи. „Това също е начин за развитие, не много приятен, но факт. Тази криза доведе до въвеждането на валутния борд, който пък се оказва много добре за нас в условията на сегашната световна криза”, допълни той. Високият растеж в периода 2006-2008 г. се дължи на ПЧИ в два основни сектора – финансовите услуги и недвижимите имоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във