Банкеръ Daily

Новини

Левицата поиска ново изборно законодателство

Настояваме за политически консултации, включително с извънпарламентарно представени сили и неправителствения сектор, за изработването на законодателство, което да създаде максимум гаранции срещу практиките, на които българските граждани станаха свидетели на последните редовни проведени избори в България. За това призова зам.-председателя на Коалиция за България Михаил Миков в декларация, представена в пленарната зала на Народното събрание. Той се закани, че ще бъдат запознати представителите на европейските страни в България за начина, по който бе прието изборното законодателство и ефектите, които се създават по отношение на предстоящите избори.


Свидетели на парламентарна криза, в резултат от поведението на ГЕРБ. Повече от два месеца ГЕРБ проявява липса на чуваемост по проблемите, свързани с изборното законодателство. Особено е значението на гаранциите за провеждането на честни избори и осигуряване на демократичния процес в България. Дискусията обаче се свежда преди всичко до технически процедури, посочи още Миков.


Според него това поведение е резултат от арогантността и високомерието на управляващите, които достигнали връхна точка при приемането на промените в Изборния кодекс. Стигнахме отново до парадоксалната ситуация управляващото мнозинство да обвинява опозицията за липсата на мнозинство и да търси извинение за действия, с които то самото ескалира напрежение в парламента. Включително и днешното заседание нямаше да бъде възможно, ако опозицията не се беше регистрирала, посочи още Миков.


Той бе категоричен, че липсата на доверие у гражданите за честността на изборите е налице, но тя е свързана и с липса на доверие и в парламента, че той може да създаде гаранции за честни избори. Липсата на политическо доверие у ГЕРБ се изроди в опити за създаване на нормативна основа за фалшифициране на изборите, което води, уважаеми господа от управляващото мнозинство, до вашата политическа изолация във и извън Народното събрание, каза още Миков.


Ние от Коалиция за България няма да легитимираме промени, които не гарантират следващите избори срещу фалшификации. Чрез промените в Изборния кодекс, които ГЕРБ искаха да прокарат на тъмно, чрез натиск, се създадат предпоставки за още по- мащабни фалшификации на резултатите от изборите. Никой не си задава въпроса как така се случи, че при 700 000 по- малко участвали в изборите за президент на първи тур, броят на недействителните бюлетини се увеличи тройно- три пъти! Трябва да се търсят решения в закона, които да не водят до такива резултати, заяви още зам.-председателят на Коалиция за България.


От левицата настояват да бъдат отчетени препоръките в доклада на ОССЕ и по-специално Изборният кодекс да осигури включването на опозицията в ръководните позиции на всички нива на изборната администрация, за да се намали усещането за политическо пристрастие.


Да се осигури публичност при заседанията на избирателните комисии на всички нива и те да бъдат отворени за обществеността по време на целия изборен период, поискаха още от Коалиция за България.


Правната рамка, касаеща медиите, и в частност обществените радио и телевизия, трябва да гарантира редакторска свобода за отразяване на предизборната кампания, заяви Миков.


Според него трябва да бъде разработена изчерпателна и уеднаквена обучителна програма за всички членове на СИК, в която да се разглеждат преброителните процедури и обработката на протоколите с резултати. Той бе категоричен, че промените, които искат управляващите предполагат драстични нарушения- несъставяне на протоколи в избирателните комисии, дописването на служебни протоколи.


Правната рамка трябва да включва безплатно ефирно време по обществените радио и телевизия за участниците в изборите. Има и други препоръки, които ние ще отстояваме в пленарна зала, заяви още зам.-председателят на Коалиция за България.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във