Банкеръ Weekly

Новини

Левицата пита премиера дали има пробив в националната сигурност

Разполагаше ли българското правителство, респективно българските служби, с каквато и да е предварителна информация или сигнали за възможни терористични атаки в България. Това попита зам.- председателя на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов в декларация, представена в Народното събрание в присъствието на премиера Бойюко Борисов. Каква е оценката на нашите служби за сигурност и какво е предприето, ако в тази оценка се съдържат изводи за наличие на рискове и заплахи за сигурността на България. В състояние ли са службите да отговорят на съвременните заплахи и нетрадиционните предизвикателства не само за България, но и за съвременния свят, попита още Наденов.


Необходим ни е честен и обективен анализ, защото без него няма да извлечем поуките, които следва да извлечем от терористичния акт на 18 юли. Поуки, които са ни необходими, за да засилим сигурността на българските и чуждестранните граждани на наша територия, заяви още депутатът от левицата.


Според Коалиция за България е необходимо българските власти чрез бързи и адекватни професионални действия да върнат увереността на хората в способността на държавата да защити живота и здравето им. Вие г-н министър- председател имате нашата готовност и нашата подкрепа за това, декларира Ангел Найденов.


Според него е необходимо чрез конкретни мерки и усилия да се разкрият извършителите, компетентни органи да убедят и българската, и международната общност в своя капацитет.


Необходим един много сериозен анализ на досега осъществяваните промени и реформи, за да видим до какво доведоха те. Увеличиха ли те техните способности и техните възможности или напротив- разпиляха и малкото, което беше останало, заяви още Найденов.


Според него е много важно възстановим много бързо убеждението, че България е сигурна страна, в която чуждестранните туристи на се посрещат с взривове. Коалиция за България подкрепя развитието на отношенията с държавата Израел, но това не бива да води до усложняване и влошаване на отношенията с арабските държави. Това е в интерес и на българските граждани, включително и на тези от еврейската общност в България, посочи Найденов.


Но днес, уважаеми дами и господа народни представители, трябва да кажем и още нещо - има извършен терористичен акт на наша територия и това означава, че има пробив в системата за сигурност и в мерките за безопасност. Има и виновни, има и персонално отговорни. И това тепърва трябва да се изяснява - колкото по-бързо, толкова по-добре. Но има и политическа отговорност и вън от всякакво съмнение е, че тази политическа отговорност е ваша г-н министър-председател и на ръководеното от вас правителство. Всъщност, трябва да се запитаме- справихте ли се с един от най- важните изпити, които трябваше да държите. Този изпит беше да се осигури сигурност на хората в България. За съжаление днес нашият отговор е по- скоро не, завърши Ангел Найденов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във