Банкеръ Daily

Новини

Летище София излиза на печалба в края на годината

Летище София ще излезе на печалба през тази година. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при откриването на разширената галерия на Терминал 2, в което са инвестирани около 2 млн. лева.


bdquo;Това разширение ще помогне за обслужването на повече пътници, смята още той. По думите му преговорите с партньорите на аеропорта са приключили и са договорени нови цени на обслужване. Това обаче няма да се отрази на цените на билетите, увери транспортният министър. Работи се и върху новите системи за насочване на самолетите в лошо време, с каквито разполагат повечето летища от този мащаб, посочи Папазов.


Стана ясно още, че министерството води преговори с чуждестранни инвеститори, като в това число и с представители от Близкия изток. Инвеститорите са проявили интерес към двете ни морски летища, съобщи още транспортният министър. По думите му след като бъдат направени анализи, ще се прецени дали Летище София да бъде дадено на концесия.


При откриването на разширения терминал директорът на аеропорта Христо Щерионов обяви, че с това разширение летището осигурява по-добър допълнителен и по-висок комфорт на обслужване на пътници. Изградени са три допълнителни входа и изхода за обслужване на пътниците с отдалечени стоянки, както и два асансьора. Това ще помогне да се обслужват допълнително 200 хил. пътници.


bdquo;Равносметката за приходите на летището е много добра. За ноември, в сравнение с миналата година, имаме превозени 7.5 % повече пътници за вътрешни линии, а в сравнение с миналата година като цяло, имаме увеличение с около 9% превоз на пътници, съобщи още Щерионов. За последните девет месеца летището е реализирало печалба от 7.4 млн. лева. Наред с това по време на празниците се очаква ръст от 2.5% на чартърните полети по празниците. Най-много българи летят до Великобритания и Русияrdquo;, съобщи още Щерионов.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във