Банкеръ Daily

Новини

ЛЕТИЩЕ ПЛОВДИВ С НОВ ПЪТНИЧЕСКИ ТЕРМИНАЛ

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще открие на 1 юли новия пътнически терминал на Летище Пловдив, съобщиха от Министерството на транспорта. Изграждането му бе извършено за рекордно кратък срок, при изключителен контрол върху качеството на извършените работи. Благодарение на новите инвестиции, летището вече разполага с терминал, отговарящ на всички съвременни изисквания за безопасност и сигурност, и е с модерна архитектура. Новата сграда е със застроена площ от 5000 кв.м и разгъната застроена площ от 8 000 кв. м, позволяващ обслужването на 1000 пътника/час пик. В проекта на пътническия терминал са предвидени площи за обслужване на пътници от зона „Шенген”. Разширен е съществуващият перон, изграден е нов обществен паркинг, направена е нова водоснабдителна и канализационна система, цялостно са реконструирани и модернизирани електро-захранващата и осветителната системи.
Летището в Пловдив е обявено като резервно на Летище София. То приема трафика на софийското, когато там има условия на намалена видимост или други форсмажорни обстоятелства. В зимния сезон летището обслужва ежедневни чартърни туристически полети за българските ски-курорти в Банско, Пампорово и Боровец и в непосредствена близост до спа-комплексите във Велинград, Хисаря, Баня (община Карлово), Нареченски бани.
Летище Пловдив е открито на настоящето си местоположение, край с. Крумово, през 1981 г. Приемната сграда на летището е от 1982 г. с 1 200 кв. м застроена площ и е разширена с още 800 кв. м. през 1995 г., позволяваща обработката на около 250 пътника в час пик при ниско ниво на обслужването съгласно ИАТА. Разполагаемата дължина на пистата за излитане и кацане е 2 500 м и позволява оперирането на самолети от среден и тежък тип. Съществуващият перон имаше капацитет за обслужването на 8 самолета едновременно, което в натоварените часове беше крайно недостатъчно и намаляваше приходите на летището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във