Банкеръ Daily

Новини

Лекар от Казанлък започна гладна стачка

д-р Захари Стойчев от Казанлък започна гладна стачка

Лекар от Казанлък обяви, че започва гладна стачка днес, веднага след приключване на нощното си дежурство.

Д-р Захари Стойчев е акушер-гинеколог. Основната причина за решението му  е желанието за по-добро финансиране в здравеопазването. Той изтъкна, че България е на последно място в ЕС по процент на разходите за здравеопазване от брутния вътрешен продукт. 

Лекарят е на 73 години и има 42 години стаж. Избира тази форма на протест, за да насочи вниманието към проблемите в здравеопазването, което според него, никога не е било по-лошо. „Все още не можем да стигнем мечтата ни от 2000 г. поне 5% от БВП да се заделя за здравеопазване. В най-бедните държави от ЕС този процент е 6-7%, в развитите държави е 10-12%, а в САЩ е 16-17%”, посочи д-р Стойчев.

В следващите дни той ще продължи да работи въпреки гладната стачка. „Това е сигнална гладна стачка, която ще продължи 3 дни. Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в здравеопазването”, уточни лекарят.

„От създаването на Здравноосигурителната каса досега има съвсем малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а вече около 10 г. няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се свалят. По този начин след последната промяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лв. по-малко при същия обем работа, отколкото миналата година”, допълни той.

По думите му цялата болница се крепи благодарение на работещи пенсионирани лекари. „Във всички сектори работят по трима професионалисти по здравни грижи. Те не могат да си ползват отпуск, да направят график. Всичко това е следствие от недофинансирането на здравната система”, заяви д-р Стойчев.

Според него, ако управляващите не променят отношението към здравеопазването, може би след 10 г. в България изцяло ще липсва здравеопазване. „Всички малки болници ще фалират, което означава липса на качествено медицинско обслужване. Хората ще умират по пътищата към големите болници, защото няма да получат навреме медицинска помощ”, заключи стачкуващият лекар.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във