Банкеръ Daily

Новини

Леден душ за Европа след срещата на Г-20

Срещата на високо равнище на лидерите на Г-20 в Кан на 3 и 4 ноември завърши с общи приказки и нищо конкретно. Очевидно, ще са нужни още много съвещания докато най-мощните световни икономики постигнат съгласие за обща стратегия и тактика в областта на икономиката и финансите.


Най-тежкият удар за Европа е, че световните лидери не успяха да се договорят за увеличение на ресурса на МВФ и по този начин попариха надеждите на европейските правителства да се докопат до повече чуждестранна парична помощ, с която да решат проблемите на държавния дълг на еврозоната.


Държавните глави на страните извън Европа изразиха нетърпение и раздразнение от неспособността на колегите им от Стария континент да овладеят финансовата криза. Президентът на Русия Дмитри Медведев заяви: Европа трябва да си помогне сама, Европейският съюз има всичко за тази цел в момента - политическа власт, финансов ресурс и подкрепата на много държави. Колегата му Ху Дзинтао пък изрази надежда, че съществуващият план (от 26 октомври) ще работи. Той подчерта, че Европа е най-голямото стопанство в света и няма да има световно икономическо възстановяване без подем на европейската икономика. А лидерите на Г-20 приветстваха спасителния план за еврорегиона, договорен в Брюксел на 26 октомври и призоваха за бързото му приложение.


Тези топли думи поляха със студен душ европейците, защото погледите им за парична инжекция бяха насочени точно към бързо развиващите се стопанства от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Техните ръководители обаче са съгласни да помогнат единствено чрез МВФ съобразно сегашните им права на глас, обобщи Медведев. В замяна те очакват западните сили да им дадат по-високи квоти за участие във Фонда, респективно и по-големи правомощия. Водачите на Г-20 отложиха за срещата на финансовите министри на групата през февруари 2012-а решенията как допълнително мобилизирани финансови средства в случай на нужда да се преведат чрез МВФ.


По въпроса за световния растеж лидерите на най-развитите държави декларираха подкрепа за страните със силни публични финанси да вземат мерки в подкрепа на вътрешното потребление, ако икономическите условия се влошат значително както и за стопанствата с големи външни излишъци да повишат националното търсене и гъвкавостта на валутните курсове. И тук липсват каквито и да било конкретни мерки за стимулиране на растежа.


По отношение на данъка върху финансовите транзакции, за който особено много държеше френският президент Никола Саркози, той се промъкна в заключителното комюнике от срещата като инициатива, подета от някои страни. И макар че Великобритания и САЩ категорично я отхвърлиха, Саркози не пропусна да подчертае на пресконференцията, че тя е приета от Европейската комисия, както и от Аржентина, Африканския съюз, Етиопия, Южна Африка, генералния секретар на ООН и Бразилия.


Щатският президент Барак Обама не пропусна да подчертае множеството политически институции в Европа, които затрудняват координацията на решенията.


Единствената реална промяна обаче е, че бе свалено табуто изключване от еврозоната, което е заслуга на Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във