Банкеръ Daily

Новини

Лауреати от конкурс на Овергаз спечелиха международни награди

Две първи, две втори и две трети места извоюваха българските участници в четвъртия Международен конкурс „Математика и проектиране”, който се проведе от 2-ри до 6-ти май в Москва. В надпреварата участваха над 500 ученици от България, Русия, Казахстан и Беларус, които презентираха своите научни математически разработки в шест категории.
България беше представена от победителите в Третия национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране 2010”, организиран от Овергаз, съвместно с фондация „Млада България”, Института по математика и информатика на Българската академия на науките и в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката.
Международното жури, оглавявано от проф. Николай Розов, декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет „М. В. Ломоносов”, и проф. Сава Гроздев от Института по математика и информатика на Българската академия на науките, определи победителите. Това са Мария Пенчева – ученичка от Математическата гимназия “Баба Тонка”, Русе – първо място за проекта „Намиране на най-голяма и най-малка стойност с помощта на функции и доказателствата им без математически анализ”, Борислав и Бойко Георгиеви – ученици от ПТГ „Джон Атанасов”, Кюстендил – второ място за проекта „Тригенерация”, Мариета Иванова – ученичка от Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров”, Силистра – второ място за проекта „История на математиката”, Мартина Първанова и Тихомира Генкова – ученички от СОУ „Възраждане”, Русе – трето място за проекта „Онлайн справочник по математика”.
В раздела за учители, който беше въведен миналата година, първа награда спечели сънародничката ни Ирина Иванова, преподавател по информационни технологии в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон”, Варна, с проекта „MITe-learning”. Нейн подгласник стана Георги Гочев – преподавател по информационни технологии в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров”, Димитровград – завоювал третото място с проекта „Е-портфолио”.
Конкурсът „Математика и проектиране”, част от международния проект MITE – Методология и информационни технологии в образованието, е организиран от Факултета по педагогическо образование на Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”, Академията за социално управление в Московска област и Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във