Банкеръ Daily

Новини

Латвия получи зелена светлина за еврото от 2014 г.

Латвия получи зелена светлина за приемане на еврото от 2014 г., съобщава Ройтерс. Малката балтийска страна ще бъде 18-та членка на Европейския съюз, която ще използва единната валута от началото на следващата година. Единствено формалното одобрение на финансовите министри на страните-членки, насрочено за 9 юли, дели Латвия от валутния съюз.


Стигнахме до заключението, че Латвия е готова да приеме еврото на 1 януари 2014 г., заяви комисаря по икономически и парични въпроси Оли Рен по време на пресконференция.


Кандидатурата на Латвия да се присъедини получи политическото одобрение след тежки три години на криза на държавния дълг, която постави под въпрос самото оцеляване на еврото.


Желанието на Латвия да приеме еврото е знак на доверие в общата ни валута. Тези, които прогнозираха разпадането на еврото... просто грешат, заяви още Рен.


За да влезе във валутния съюз, Латвия трябваше да изпълни пет критерия за участие: ниска инфлация и дългосрочни лихвени проценти, стабилен валутен курс и нисък държавен дълг и дефицит.


Европейската централна банка, която формално не разполага със силата да определи дали една страна може да се присъедини или не, също даде позитивна оценка на Латвия. В същото време, базираната във Франкфурт институция предупреди, че големият размер на чуждестранните депозити в латвийски банки е риск за стабилността на страната.


Еврото в момента се използва от около 330 милиона души и се превърна в основна резервна валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във