Банкеръ Daily

Новини

Лагард: Забавя се възстановяването на световната икономика

bdquo;Ние не очакваме бързо възстановяване на световната икономика. То продължава, но по-бавно отколкото мислихме. Това заяви пред журналисти в Токио изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард ден преди началото на годишната среща на МВФ и Световната банка в Япония. Тя бе категорична, че несигурността се оказва тежък товар върху перспективите за ръст.


Като най-важен проблем Лагард очерта европейската икономическа криза. Тя остро разкритикува позицията на ръководството на ЕС за разрешаването на дълговата криза в региона. Според шефа на МВФ с частични мерки проблемът няма да бъде решен и посъветва Брюксел спешно да изготви по-обширен план за справяне с рецесията.


Шефът на Фонда не подмина и положението в Съединените щати, което също влияе върху глобалната икономика. bdquo;Външният дълг на САЩ се явява сдържащ фактор за много инвеститориrdquo;, подчерта още Лагард.


По-рано през седмицата МВФ понижи прогнозата си за световния икономически растеж тази година от 3.5% на 3.3%. Фондът предипруди, че дори тази по-песимистична прогноза може да се окаже прекалено оптимистична, ако Европа или САЩ не успеят да решат финансовите си проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във