Банкеръ Daily

Новини

Лагард: Растеж в Кипър едва след 2015-а

Кипър вероятно ще се нуждае от повече от две години, за да се изправи на краката след като почти разруши банковия си сектор по време на объркания спасителен заем. Това заяви директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на реч в базирания във Вашингтон Brookings Instiution.


Аз наистина се надявам, че страната ще успее да се завърне към нормалния бизнес модел, който ще донесе ползи за населението на Кипър. Но това ще отнеме две години, а вероятно и повече, подчерта още Лагард.


Споразумението на Кипър с международните кредитори принуди острова да затвори втората по големина банка Лаики и да нанесе безпрецедентни загуби на неосигурените депозити над 100 000 евро в най-големия кредитор в Никозия Бенк ъф Сайпръс.


Наистина се надявам, че голяма част от сектора на услугите в Кипър не е свързан със съмнителна финансова дейност и ще успее да оцелее и процъфти, коментира още Лагард.


В процеса по договаряне на параметрите на споразумението някои от страните в Европейския съюз обвиниха финансовия сектор на острова в изпирането на милиарди евро от незаконна дейност.


Финансовото министерство на Кипър обяви, че очаква икономиката на острова да се свие с повече от 8.7% през тази година и с допълнителни 3.9% през 2014-а преди Никозия да се завърне към растеж през 2015 година.


Според прогнозите безработицата в страната ще достигне 15.5 на сто и ще продължи да се покачва до 16.9% през 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във