Банкеръ Weekly

Новини

Лагард: МВФ отпуска 1 млрд. евро на Кипър

Близо 1 млрд. евро се съгласи да прибави Международният валутен фонд към помощта за Кипър, която е на обща стойност 10 милиарда евро. Това съобщи изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. Очаквам сделката да бъде представена за одобрение от изпълнителното бюро на МВФ в началото на май, посочи още Лагарад. Тя уточни, че парите ще бъдат отпуснати чрез заем от 891 милиона специални права на тираж, което прави близо 1 милиард евро.


Условията на спасителния пакет бяха съгласувани вчера по време на среща между правителството на острова и представители на МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка. Те предвиждат страната трябва да съкрати драстично банковия си сектор и да въведе ред в държавните си финанси.


bdquo;Кипърските власти представиха амбициозна многогодишна програма за реформи, за да се справят с предизвикателствата, пред които са изправениrdquo;, заяви Лагард. bdquo;Крайните цели са стабилизирането на финансовата система, постигане на финансова устойчивост и подкрепяне на възстановяването на икономическата активност, за да се съхрани благополучието на населениетоrdquo;, каза шефът на МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във