Банкеръ Daily

Новини

КЗП забрани нелоялна практика на погребално бюро в Кърджали

Погребално бюро „Ритуал” в Кърджали привлича клиенти с неверни твърдения за най-ниски цени на траурни потреби и услуги в града. Това установиха инспектори на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Заблудата се реализира чрез поставени на входа на обекта рекламни послания „Вече на реалните, по-ниски цени на пазара на траурни стоки и услуги в гр. Кърджали” и „Винаги реални по-ниски цени”.
Проверка при Общинското предприятие „Обредни дейности” към Община Кърджали и сравняване на ценоразписа му с този на погребално бюро „Ритуал” показа, че цените на основните траурни стоки и услуги на частната фирма са по-високи. Най-съществена е разликата в стойността за поставяне на драперия на ковчега, което при Общинското предприятие варира между 7 лв.и 24 лв., а при частното погребално бюро - между 12 лв. и 52.50 лв.
В града има и две други фирми с такъв предмет на дейност, но една от тях е дребен търговец, който продава икони, свещи и цветя, а другата извършва само каменоделски услуги.
Сравнителният анализ на продажните цени на основните траурни стоки и услуги, предлагани от погребално бюро „Ритуал” и от Общинското предприятие, опровергава твърденията в рекламните послания на частната фирма за най-ниски цени на пазара в бранша. Експертите от КЗП са категорични, че това е опит за привличане на клиенти чрез прилагане на нелоялна заблуждаваща търговска практика. Председателят на КЗП разпореди на търговеца да премахне заблуждаващите надписи на входа на обекта си. Освен това нарушителят ще плати и глоба в размер до 15 000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във