Банкеръ Daily

Новини

КЗП препоръча промени в цените на винетките

Министрите на регионалното развитие и благоустройството и на финансите да изготвят и да внесат за разглеждане в Министерския съвет нормативни промени за цените на винетките. Товапрепоръчват от Комисията за защита от дискриминация със свое решение.
Предложението е месечният размер на таксата да не надвишава 10 на сто от годишния размер, седмичният размер - 5 на сто, а дневният - 2 на сто, както и да се създаде възможност за валидизиране на годишната винетка за срок от една година (12 месеца), считано от дата, посочена според нуждите и
отговорността на потребителя.
От Комисията за защита от дискриминация препоръчват още въвеждане на дневни винетки за моторни превозни средства от трета категория, с тегло под 3,5 тона.
КЗД препоръчва на Министерския съвет да приеме посочените промени в съответните подзаконови нормативни актове, да обсъди нормативни промени с цел събиране на винетните такси по електронен път и замяната на физическите винетни стикери с електронна винетка.
Кабинетът да одобри и да внесе за разглеждане в Народното събрание Законопроект за изменение на Закона за пътищата с цел да се удовлетворят изискванията от Директива 1999/62, свързани с размерите на таксите за ползване на пътната инфраструктура за определен период (винетните такси), които да са пропорционални на продължителността на ползването на пътната инфраструктура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във