Банкеръ Daily

Новини

КЗП: Холандски търговец, който продава злато и сребро чрез eBay, нарушава системно правата на потребителите

Холандски търговец, който продава злато и сребро чрез eBay, нарушава системно правата на потребителите, съобщиха от Комисията за защита на потребителите. В сайта регистрацията му е с името design_1900. Сигналът постъпи в Комисията за защита на потребителите (КЗП) от Белгия по европейската система за известяване за нелоялни търговски практики на територията на ЕС.
Проверката на търговеца започва по жалба на потребител, който е платил за бижу, но не го е получил. В хода на работата по случая се установява, че през първия месец от 2011г. в платформата на eBay множество потребители са публикували оплаквания срещу същия търговец.
Експертите на КЗП съветват потребителите при пазаруване от eBay да се информират за рейтинга на търговеца и да го сравнят с този на други подобни. Положителният рейтинг дава по-голяма сигурност, че сделките са коректни.
Когато избират он-лайн магазини, потребителите следва са обърнат специално внимание на това дали търговецът е публикувал своите адрес и телефон за връзка при необходимост и съобщава ли за правото на клиента си да се откаже от покупката в 7-дневен срок, без да дължи неустойки. Важно е предварително да се знае дали в посочената цена на продукта са включени пощенските разходи или за тях ще се заплаща допълнително. Отзиви на други потребители, пазарували от даден търговец, също могат да бъдат ориентир за това доколко той е надежден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във