Банкеръ Daily

Новини

КЗК започна секторен анализ на пазара на маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио


Комисията за защита на конкуренцията образува производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазара на маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио, съобщиха он пресцентъра на комисията.
Целта е да бъдат анализирани специфични проблеми за конкуренцията на съответните взаимосвързани пазари с оглед предлагане на пакет от мерки или пък образуване на производства за евентуално извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията.
КЗК поиска информация от Министерството на земеделието и храните за състоянието на зърнените пазари на слънчоглед и пшеница по повод съобщения за повсеместно увеличаване на цените на основни хранителни продукти в страната.
След детайлен анализ на данните бе установено осезаемо повишение на цената на маслодайния слънчоглед и слънчогледово олио в периода август – декември 2010 година. Промените на цените на олиото в търговската мрежа са в пряка зависимост от няколко фактора – последната реколта на суровината, борсовите цени, договорните отношения между участниците на тези пазари и други допълнителни фактори.
КЗК счита, че за крайната оценка на състоянието на пазара е необходимо събиране на надеждна и съпоставима информация, което може да стане само в рамките на секторен анализ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във