Банкеръ Daily

Новини

КЗК наложи глоба за заблуждаваща реклама на Ви Ес Вижън ЕООД и Баит Заав ООД

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция от 295 020 лв. на Ви Ес Вижън ЕООД и 31 620 лв. на Баит Заав ООД за извършено нарушение на чл. 32, ал. 1 от ЗЗК.

Повод за образуване на производството е многократно излъчената със скролове и спотове реклама на игра в предаването на Нова телевизия «Сделка или не». Според условията с поне 3 sms-а могат да се спечелят 8 бр. плазмени телевизори и голяма награда тристаен апартамент в София.

Доказателствата по преписката показват, че дружеството Ви ЕС Вижън, което е създало рекламните съобщения, е посочило също така интернет страница с публикуваните пълни условия на играта. На тази страница обаче е присъствало изискването за минимум 50 SMS съобщения към кратък номер 1998 за разпределението на голямата награда.

Комисията счита, че така формулирани условията за участие от Ви Ес Вижън са заблуждаваща реклама с цел мотивиране на зрителите към участие в играта.

По отношение на Баит Заав, продуцент на «Сделка или не», КЗК установи, че дружеството не е възложило и изисквало от водещия да представя коректно играта, който, в противоречие на излъчваните в предаването заставки и спотове, е приканвал зрителите да изпращат само 1 sms.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание факта, че рекламата е достигнала до максимален брой зрители - излъчвала се е от национална ефирна телевизия на територията на цялата страна всеки делничен ден по няколко пъти и в най-гледаното време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във