Банкеръ Daily

Новини

КЗК ГЛОБИ С 214 565 ЛВ. АМПЕРЕЛ ООД ЗА ИМИТАЦИЯ НА КОНФИТЮРИ

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 214 565 лева Амперел ООД за имитация на конфитюри.
Производството е образувано по жалба на Андрос Франс Колективно дружество, Франция, което присъства на международните пазари с производство и разпространение на конфитюри и други плодови продукти в собствени опаковки с отличителен елемент на дизайна каре. На българския пазар фирмата утвърждава продукта Бон Маман от 1999 г. със съответния външен вид.
От юли 2007 г. Амперел внася и разпространява на едро сладка и конфитюри Бонжур, които, със своята характерна релефна форма и карирана капачка, изцяло наподобяват дизайна на бурканите на фирмата молител.
В процеса на производството КЗК установи също така наличие на множество прилики и в оформлението и дизайна на използваните от двете дружества етикети, разположени по еднакъв начин и с еднаква форма.
КЗК счита, че общият визуален ефект, който създават двата продукта, е с висока степен на сходство, което е обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите и безспорно може да увреди интересите на молителя, като отклони потребителския интерес към имитиращия продукт.
Комисията определя санкция от 0,5% от общия оборот на дружеството нарушител, като отчита съдействието на Амперел в хода на производството и предстоящата промяна на опаковката

Facebook logo
Бъдете с нас и във