Банкеръ Daily

Новини

КЗК ГЛОБИ АВТОБУСНИ ПРЕВОЗИ ПЛЕВЕН

Комисията за защита на конкуренцията наложи две имуществени санкции на „Автобусни превози” АД, Плевен, в размер на 30 000 лв за злоупотреба с господстващо положение. Производството е образувано по молба на фирма за обществен превоз „Планета транс” ООД - Плевен.
„Автобусни превози” АД е собственик на Автогара-Плевен и притежава господстващо положение на пазара на автогарово обслужване на превозвачи. Ответното дружество е определило цената на услугата „продажба на билети” като процент от стойността на билетите, а не въз основа на извършените разходи по предоставянето й. В допълнение, фирмата е въвела такса билетно-касово обслужване, с което реално, изисква повторно заплащане на една и съща услуга.
Комисията за защита на конкуренцията установи още, че „Автобусни превози” АД злоупотребява с господстващото си положение и като ограничава възможността на превозвачите сами да продават билети на клиентите си, прекратява едностранно договорите при забава на плащанията и ги задължава да заплащат авансово такса за престой. Нещо повече, част от превозвачите са поставени при по-неблагоприятни условия, спрямо други.
Комисията за защита на конкуренцията счита, че подобно поведение противоречи на правилата на лоялна конкуренция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във