Банкеръ Daily

Новини

КЗК е наложила санкции за 1.4 млн. лв. през 2003 година

Комисията за защита на конкуренцията е издала 230 решения през миналата година, от които 117 са били за нелоялна конкуренция, 49 - за държавни помощи, и 64 по казуса антитръст. От тях само 21 са били обжалвани пред Върховния административен съд, изтъкна Петко Николов, който от 15 октомври е председател на комисията.
През миналата година КЗК е наложила имуществени санкции за общо 1.4 млн. лв., от които 253 хил. са за нелоялна конкуренция, 161 хил. лв. за злоупотреба с господстващо положение и 490 хил. лв. - за образуване на картели. Като по-сериозни нарушения на Закона за защита на конкуренцията Николов посочи споразумението на няколко застрахователни компании от края на 2003-а за фиксирани цени на зелена карта и на производители от Ямбол за единна цена на хляба, както и злоупотребата с господстващо положение на Метро Кеш енд Кери и Софийска вода.
Председателят на КЗК отбеляза и трите приоритета в дейността й през тази година - успешното затваряне на глава Конкуренция, прецизиране на решенията за държавните помощи и за картелните споразумения, както синхронизирането на работата й с останалите държавни служби и ведомства. По този повод комисията вече е подписала споразумения за съвместна дейност с Комисията за регулиране на съобщенията, с Главна данъчна дирекция, Съюза на работодателите и Държавната комисия по енергетика и енергийни ресурси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във