Банкеръ Daily

Новини

Кунева призова за бойкот на референдума

България на гражданите призовава за бойкот на референдума за ядрената енергетика, който ще се проведе на 27 януари. Това заяви на пресконференция лидерът на партията Меглена Кунева.


bdquo;Бойкотираме националното допитване за ядрената енергетика, защото е безсмислено. Не искаме първият референдум в демократичната ни история да е с етикет фалшив, коментира още Кунева.


По думите й допитването се провежда, когато има разделение на позиции и мнения, а в случая разделението не е в обществото, а в главите на управляващите, които не искат да носят отговорност.


Според бившия еврокомисар имало договорка между БСП и ГЕРБ. Поради тази причина България за гражданите отказва да участва в подобен фалш и безсмислена дискусия, чиято цел е да отвлече вниманието от фалитите на фирми, от безработицата, от това, че беше прерязана лентичката на най-големия град - града на безработните, каза още Кунева.


Даниел Вълчев допълни, че референдумът е ненужен и нечестен и в него реално се съдържат два въпроса. Той даде пример с свои познати, според които трябва да се развива ядрената енергетика, но без да се изгражда ядрена централа.


От bdquo;България на гражданитеldquo; представиха още и резултатите от проведения от тях онлайн допитване на страницата на партията. В него са се включили 6281 души, от които почти 70 на сто смятат, че този референдум е фалшив. Повечето от участниците в анкетата посочват, че приоритет в енергетиката трябва да е енергийната ефективност, а 33 на сто са отговорили, че ако България има 10 млрд. лева свободни пари трябва да ги инвестира в образование и наука. На въпроса за какво трябва да се направи референдум, най-много - около една трета, са отговорили, че трябва да бъде свикано Велико народно събрание и да бъде променена конституцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във