Банкеръ Daily

Новини

КТ Подкрепа напуска Тристранния съвет и иска оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради пенсиите

КТ Подкрепа напуска Тристранния съвет и иска оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради намерението му да повиши пенсионната възраст с една година още от януари. Синдикатът настоява правителството да спази споразумението за повишаване на възрастта едва от 2021 година. Това каза председателят на Националния стачен комитет Евгени Душков пред БНР.


Обръщаме се към премиера г-н Борисов да преосмисли оставането на г-н Дянков в правителството. Преди 2 години не кой да е друг, а Симеон Дянков каза, че ще се намалят с два пункта пенсионните вноски и щеше да докара много пари по някакъв начин. Видяхме дали ги докара и докъде се стигна с намаляването. Миналата година отново трябваше да се повишават пенсионните вноски, но вместо да се види защо няма пари, най-лесното е да се реже или от доходите, или да се увеличава възраст, заяви Душков.


Ръководството на КТ Подкрепа е дало мандат на Стачния комитет да организира ефективни протести и срещу новия ред на заплащане в държавната администрация, при който се отменят добавките за прослужено време.


Това са чисто субективни критерии, по които няма нито един обективен, който да даде оценка за труда. Прекият началник ще решава кой ще взима пари и кой не, повече или по-малко. Дори при напълно изпълнена задача, няма гаранция, че работникът ще получи пълното си възнаграждение, каза още Душков.


Дали ще се стигне до стачки, ще зависи от решенията на Народното събрание, каза Евгени Душков. Намерения за напускане на Тристранния съвет и демонстрации срещу ускорената пенсионна реформа изрази вчера и КНСБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във