Банкеръ Daily

Новини

КРИЗАТА В ЦСКА ТРЯБВА ДА ПОСЛУЖИ ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ НА ФУТБОЛА, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Държавата не може да се намеси директно в създалата се ситуация около ПФК „ЦСКА”, но това е отбор символ на България и значи много за футбола и спорта у нас. Така министър-председателят Сергей Станишев коментира причината да покани на среща представителите на Клуба на привържениците на ЦСКА Димитър Ангелов и Георги Атанасов, членовете на Управителния съвет на ПФК „ЦСКА” Емил Костадинов и на клуба на ветераните Димитър Пенев, президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът обясни, че е загрижен не само за финансовото състояние и отнетия лиценз на отбора, но и за неяснотите около собствеността на ПФК „ЦСКА” АД. Това е причината за назначените от него миналата седмица проверки. От Държавната агенция „Национална сигурност” се очаква да установи чия е собствеността и кой е притежателят на мажоритарния пакет акции на клуба, за да може да се водят преговори с него. Националната агенция по приходите извършва проверка на финансовото състояние на ПФК „ЦСКА”. Важно е за хората, които в момента управляват футболния клуб, да знаят колко и какви задължения има той към държавата, ДАМС и кредиторите, за да могат да ги обслужват изрядно, посочи министър-председателят. Това ще позволи да получат лиценз за вътрешното първенство и да продължат да се състезават в „А” професионална група.
Той подчерта, че кризата в ЦСКА трябва да се използва за оздравяване на цялата система, за постигане на прозрачност и въвеждане на ясни правила при финансирането, управлението и собствеността на футболните и спортни дружества в България. Стъпка за постигането им е да не се допуска дружества, регистрирани в офшорни зони, да бъдат собственици на футболни клубове, и да се засили общественият контрол чрез изграждане и поддържане на публичен регистър на собствеността им. Ще бъде обмислена и възможност за промяна в законодателството, която да допусне влизането на синдици във футболните клубове, ако са изпаднали във финансова криза.
Феновете и ръководството на ЦСКА подкрепиха изразената от премиера Станишев позиция на правителството, че въпросите относно собствеността на футболния клуб и на „Кремиковци” АД ще бъдат разглеждани отделно

Facebook logo
Бъдете с нас и във