Банкеръ Daily

Новини

КРИТИЧНАТА СИТУАЦИЯ В ОБЩИНА КОСТИНБРОД Е ОВЛАДЯНА

След проливните дъждове на територията на община Костинброд в неделя и понеделник ситуацията там е овладяна, съобщиха от министерството на Емел Етем.
Аварийните екипи са приключили работа около 6 часа тази сутрин, когато нивото на водата в наводнените места е започнало да спада. Със спешни действия са били ангажирани 20 души от общината и фирми на общинско подчинение, 4 камиона, 2 багера, 1 фадрома, 2 полицейски коли и един противопожарен автомобил. В община Костинброд беше обявено бедствено положение след като над Костинброд, Божурище и Сливница се изляха проливни дъждове в продължение на близо 20 часа – от 22 часа на 25 ноември до късния следобед на следващия ден. Дъждът е наводнил големи земеделски масиви и пътища в общината. В 16 часа в понеделник (26 ноември) кметът на община Костинброд Красимир Кунчев е обявил бедствено положение, след като село Петърч е било залято от води, придошли от обработваемите земи. Около 2 часа през нощта на понеделник срещу вторник селото е залято от река Сливнишка, която излиза от коритото си. В продължение на близо 6 часа части от селото са покрити с около 20 см. вода. Наводнени са дворове, сутерени и мазета.
В 3 часа през нощта коритото на река Блато е почти препълнено и на места й остават 5-6 см. да прелее. До 4 часа сутринта на тези места дигите са подсилени с пясък и инертни материали и е увеличена височината им. Наводненията в Костинброд не са взели жертви и не е застрашен нито един човешки живот. Не се е наложила евакуация на хора. През нощта на 26-ти срещу 27-ми ноември общината е била в готовност на предоставя хранителни продукти и стоки от първа необходимост на пострадали, но това не се е наложило. Утре сутринта ще започне отводняването на местата, където все още има вода. Експертна комисия ще бъде анагажирана с установяването на щетите върху общинската собственост и инфраструктура, но към момента те не изглеждат много сериозни. Претърпелите щети от наводнението могат да подадат жалби в община Костинброд в 10-дневен срок

Facebook logo
Бъдете с нас и във