Банкеръ Weekly

Новини

Кристиан Кръстев: Няма да допусна приватизация на БДЖ на безценица

Няма да допусна приватизация на БДЖ на безценица. Това декларира новият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев по време на церемонията по предаването на длъжността от досегашния транспортен министър Ивайло Московски. Той поясни, че процедурата за раздържавяването на холдинга е удължена и увери, че продажбата на железниците ще е на пазарна стойност, не по-ниска от предлаганата от Агенцията по приваизация. bdquo;Идеята на самата приватизация е за оздравяване на дружеството и покриване на неговите загубиldquo;, посочи още новият Кръстев. Ако приватизацията на БДЖ се провали, новият транпортен министър рапзолагал с План Б, но за това щял да говори на по-късен етап.


Той бе категоричен, че няма да прави резки промени в държавните фирми, които са под шапката на ведомство, тъй като е заварил една спокойна администрация. Стана ясно още, че досегашния зам.-министър, който се занимаваше с въвеждането на електронното управление, Валери Борисов остава на поста си, но вече ще отговаря за ресора информационни технологии и съобщенията. Очаква се да бъде назначен и втори зам.-министър, който ще бъде жена от транспортното ведомство, обясни Кръстев, но не пожела да издаде името й. То ще стане ясно в края на седмицата, когато премиерът Марин Райков одобри предложението на транспортния министър за поста.


От своя страна Ивайло Московски определи изборът на президента за нов транспортен министър като правилно решение. bdquo;Той се е доказал с професионализма си, като е работил успешно в транспортния сектор на различни позицииldquo;, каза още Московски. Кръстев имал капацитет да изгради приемственост в сектора и да продължи всички стартирани проекти, но не бивало да се вслушва в каквито и да е политически спекулации.


Московски обаче останал изненадан от решението на Росен Плевнелиев да назначи за министър на електронното правителство Роман Василев. Той коментира и формулировката на новия министерски пост, като заяви, че електронното правителство е само една малка част от цялостния проект за електронно управление. С какво обаче ще се занимава Роман Василев така и не стана ясно, тъй като транспортното министерство ще продължава да отговаря за оперативна програма bdquo;Административен капацитетldquo; спомощта, на която се изгражда е-управление. Стана ясно само, че новото ведомство ще се помещава не в сградата на Министерство на транспорта, а в Министерския съвет.


Иначе досегашния транспортен министър Ивайло Московски няма да си почива, е ще се включи активно в политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във