Банкеръ Daily

Новини

Кремиковци отново в схватка с БДЖ

Кремиковци е загубило 75 млн. лв. заради лошото обслужване на БДЖ, както и от поведението на бившия вече транспортен министър Пламен Петров, обяви в сряда (15 юли) заместник-председателят на надзорния съвет Александър Томов. Нещо повече - той обвини Петров, че бил пречел на реформите в българските железници.
Финансови щети Кремиковци е понесло след едностранното прекратяване на договора, сключен между БДЖ и металургичното предприятие на 25 септември миналата година. Оттогава тарифите на държавната компания са се повишили с близо 40-45%, твърди председателят на надзорния съвет Божко Бонев. За пръв път двете компании работят по този начин, допълни той. Комбинатът обвинява българската железница, че не е извозила договорените 10 хил. вагона стока и по тази причина кеят за насипни товари в Бургас се е превърнал в склад. През юни тази година залежаващата там продукция достигнала 255 хил. тона.
Ръководството на комбината предлага две решения за нормализиране на отношенията между държавната компания и Кремиковци. Едното от тях е сключването на нов договор между двете предприятия. Разликата между стойността на услугите на монополното дружество, фигуриращи в стария договор, и тази от новото споразумение, може да бъде компенсирана от комбината с безплатен ремонт на вагони, притежание на БДЖ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във