Банкеръ Daily

Новини

КРАМНИК ЗАЛОЖИ ВСИЧКО НА СОФИЯ

Шампионът на планетата по класически шах Владимир Крамник отказа да участва на супертурнира на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) в Аржентина и ще се съсредоточи изцяло върху започващия на 11 май МТел Мастърс. В софийския турнир, който трябва да отбележи 10-годишния юбилей на първия български GSM-оператор, освен руския гросмайстор ще участват Веселин Топалов, Вишванатан Ананд, Майкъл Адамс, Юдит Полгар и Руслан Пономарьов. Средният коефициент на участниците е 2743 точки, което прави М-Тел Мастърс най-силното състезание за годината. Единствено турнирът в Аржентина, който трябва да се състои в края на септември, може да го надмине, но след отказа на Крамник това не е много сигурно.
Руснакът, който е световен шампион на Професионалната шахматна асоциация (ПША), не одобрява намерението на ФИДЕ да събере в Аржентина осемте най-силни гросмайстори, които да оспорват титлата. Това би сложило край на дългогодишното разцепление в елитния шах, но според Крамник не е справедливо той да защитава короната си едновременно срещу седмина. Предложението на руснака е турнирът в Аржентина да излъчи един претендент, с когото той да се срещне в края на тази или началото на идната година. Това обаче сериозно се разминава с плановете на президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов.
Междувременно от Мобилтел съобщиха, че правата за излъчване на срещите от софийския турнир са продадени на телевизионни канали от Русия, Украйна, Индия, Сърбия и Черна гора, Малайзия и Индонезия. У нас репортажи от партиите ще излъчва Канал 1. Патрон на състезанието ще е министърът на външните работи Соломон Паси, а официалното откриване е на 11 май от 18.00 часа в Гранд-хотел София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във