Банкеръ Daily

Новини

Кралство Норвегия е инвестирало в България 41.5 млн. евро в периода 2007-2009 година

Кралство Норвегия е инвестирало в България 41,5 млн. евро в периода 2007-2009 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Средствата са осигурени по Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, където Норвегия е донор. На работна среща посланикът на Норвегия - Нейно превъзходителство Тове Скарстейн и министърът по управление на средствата от Евосъюза Томислав Дончев са отчели, че в този период са осъществени 62 проекта във всички кътчета на България, като почти всички са завършени изцяло.
Министър Томислав Дончев е посочил, че Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, в който Норвегия е основен донор, са от изключително значение за България, като конкретните резултати надхвърлят стойността на вложените в тях средства. За нас е важно това, че благодарение на тези два инструмента се адресират и приоритизират важни за страната сфери като реформата в социалната сфера, грижата за деца, инвестиции в зелена инфраструктура, и такива, свързани с опазване на околната среда, е заявил Дончев. Факт е, че този не толкова голям инструмент успя преди всички останали да покаже как трябва да се правят инвестиции в културно-историческото наследство, което би трябвало да бъде един от приоритетите на България през следващите години, заради всички възможни ползи от това.
Посланик Скарстейн е отбеляза в словото си, че съществува много близко партньорство между Норвегия и Евросъюза. Ние преследваме една обща цел - да се намалят социалните и икономическите различия в Европа, е отбелязала Скарстейн.
Предстои следващ програмен период от пет години, като средствата, предвидени за България, са в размер на 127 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във