Банкеръ Daily

Новини

Крал Хуан Карлос празнува 75 години

Кралят на Испания навършва днес 75 години и по този повод даде първото си телевизионно интервю от 12 години насам, съобщават световните агенции. В него той увери, че има енергията и желанието да се изправи пред бъдещите предизвикателства.


Чувствам се в добра форма, имам енергията и преди всичко желанието да продължа напред и да се изправям пред предизвикателствата, които ни очакват, като търся най-добрия възможен консенсус между испанците, казва кралят.


Интервюто, излъчено по испанската държавна телевизия, беше предварително записано. То се вписва в серия от специални емисии в испанските медии, посветени на 37-годишнината от началото на управлението на Хуан Карлос.


Хуан Карлос I де Бурбон (Juan Carlos I de Borbo'n) е крал на Испания от 1975 година. Роден е в изгнание и е наследил трона от дядо си, Алфонсо XIII. Бащата на Хуан Карлос - дон Хуан, граф Барселонски, се отказва от короната в негова полза.


Кралят е роден в Рим, където по това време са родителите му и дядо му, детронирани от диктатора Франко.


През 1948 г. генерал Франко извиква дон Хуан и поисква от него да му даде сина си да го отгледа и възпита като бъдещ крал на Испания. Същата година десетгодишният принц за първи път стъпва на испанска земя. Диктаторът обявява Испания за кралство, а Хуан Карлос за престолонаследник. Преди смъртта на Франко мнозина не гледат с много голямо уважение на младия принц. Франкистите го наричат принцът идиот и се кълнат, че няма да позволят да се възкачи на престола.


Хуан Карлос заема престола два дни след смъртта на Франко - на 22 ноември 1975 година.


Според испанската конституция от 1978 г., кралят има повече правомощия от останалите европейски конституционни монарси. Той е главнокомандващ на въоръжените сили на Испания и има известни права да влияе на политическия живот на страната. При качването си на престола той обявява курс към изграждане на демократично общество в Испания и обещава да бъде крал на всички испанци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във