Банкеръ Daily

Новини

Крадците на 560 мастербокса цигари във Варна остават в ареста

Пламен Ков. от София, разследван заедно Матей Ташков, Върбан Борисов, Ангел Русев и Михаил Пешев за грабежа на 560 мастербокса цигари, задигнати от паркинг в складова база в северна промишлена зона на Варна от днес ще търпи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Варненският окръжен съд уважи искането на прокурора, който наблюдава досъдебното производство на III РУП във Варна и така петият участник в крупния грабеж, извършен в първите дни на април вече е в ареста. Днес в хода на съдебното заседание стана известно, че в процес на изясняване е участието и на други лица в престъпната схема. На 7 април тази година ударната софийска бригада сломила съпротивата на охранителя, на пазача на паркинга и на шофьора на ТИР-а, натоварен с цигарите. Мъжете разтоварили плячката и я подредили в друг товарен автомобил. В добра координация между криминалистите от София и Варна, и под надзора на Окръжна прокуратура Варна, след редица процесуално-следствени действия, на 1 май бяха задържани седем лица от столицата, повечето, от които криминално проявени. Установен е бил и товарният автомобил, с който са превозени цигарите, а в склад в столичния кв.Сухата река били открити и иззети 558 мастербокса различни видове цигари. Матей Ташков, Върбан Борисов, Ангел Русев и Михаил Пешев бяха задържани под стража още на 3 май, а Пламен беше обявен за общо държавно издирване.
Въпреки че 10 дни по-късно издирваният мъж сам се е отишъл в полицията, а вчера беше разпитан и пред съдия от Варненския окръжен съд, днес съдът остави Пламен за постоянно в ареста. Основанията за това се намират в събраните при разследването доказателства - самопризнанията, други показания, в това число и на участници в престъпното деяние, разпознаванията и др. Съвкупната им преценка обосновава предположението, че 47-годишният софиянец е част от престъпната група, извършила грабежа на цигарите, чиято стойност възлиза на повече от 1 млн. лева. Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. Този аргумент пък води съда към извода, че ако е на свобода, Пламен може да се опита да избегне наказателно преследване.
Във вторник, тази седмица Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на Матей Ташков, Върбан Борисов, Ангел Русев и Михаил Пешев и остави без уважение жалбите им срещу ареста.
Задържаният днес Пламен Ков. може да обжалва определението на Варненския окръжен съд на 17 май пред въззивната апелативна инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във