Банкеръ Weekly

Новини

Костов: Резултатите от изборите могат да бъдат манипулирани

Продължава да има сериозно съмнение, че резултатите от изборите могат да бъдат манипулирани и те са свързани с отчета на вота в секциите и начина, по който ще се покаже публично как се брои. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в сутрешния блок на БНТ. Според него би било добре да се вижда в интернет какъв протокол се внася. Освен тревогите с броенето, има и други опасения - с купуването и контрола върху гласовете, посочи още Костов.


Изборите се правят от около 70 000 души от представители, изпратени в изборните секции в РИК от парламентарно представените политически партии, техни представители присъстват, те правят протоколите, те приключват. От тази гледна точка основната сила, която може да контролира да няма купени гласове са самите тези 70 000 души, които трябва да установят контакт с районната прокуратурата и районното МВР и да разчитат на подкрепа и да декларират, че няма да контролират вот, заяви още лисерът на ДСБ.


Има подозрение в обществото, че има обвързаности по места между тези, които купуват гласовете и онези, които ги покриват. Не изключвам големите търговци от миналото на гласове, каза още Костов.


Според него въпросът е да се създаде система на взаимен контрол на участниците и на щабовете по места. Ако обявим всички за крадци на гласове, призивът ще е да крадем по-малко. Ако кажем, че в тези 70 000 души има много почтени хора, има и граждански движения, НПО, то те могат да бъдат много активни в наблюдаването на изборния процес. Ако се отвори обществото към този взаимен контрол, тогава шансът да се обявят изборите за манипулирани е много по-малък, категоричен бе лидерът на ДСБ.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във