Банкеръ Weekly

Новини

Костов: България е беззащитна срещу атентати

България в момента е беззащитна да посрещне заплаха от терористичен акт и виновен за това е кабинетът, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пред журналисти в парламента където, на закрито заседание, министри и спецслужби представят информация за атентата на летище bdquo;Сарафовоrdquo;. Според нето причината е, че страната ни е свалила приоритета на опасност от терористичен акт и не поддържа готовност да отразява такива заплахи. По силата на цял куп международни резолюции и решения на НАТО, на Съвета за сигурност, на Европейския съюз, България трябва да дава най-висок приоритет на превенцията, на предотвратяването на заплаха от терористичен актrdquo;, заяви Костов. Той бе потресен от факта, че в годишния доклад за състоянието на националната сигурност с най-висок приоритет там е поставена корупцията, а само с едно изречение е вмъкната евентуалната опасност от тероризъм. Костов обвини в бездействие Съвета за сигурност към правителството, Експертния консултативен съвет на ДАНС и др. служби и структури.


В тази връзка Парламентарната комисия за контрол на ДАНС е предложи правителството да изтегли Годишния доклад за национална сигурност, за да го преработи и да предложи нормативни промени, които да отговарят на ситуацията у нас след атентата, посочи Костов. Той визира закони, касаещи националната сигурност, промени в разпределението на ресурсите и актуализиране на Плана за противодействие на международния тероризъм.


Според него заплахата от терористични атаки след 11 септември не може да изненада никой в света. И сега да се прави някой, че не е чул по телефона или е чул, или никой не му се е обадил, е крайно нелепо. Това е толкова неуместно и означава, че тези хора, които ни управляват, просто не са в състояние нито да разберат отговорностите си, нито да приведат в действие задължителните меркиrdquo;, категоричен бе съпредседателят на Синята Коалиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във