Банкеръ Daily

Новини

Корнелия Нинова: БСП не се страхува от предсрочни избори

БСП е алтернатива. За нас работни места, заплати, пенсии и майчинство са на първо място, а на второ - метрото и спортната зала. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова пред БТВ по повод протестите, организирани от социалистите и насрочени за тази събота.
Целта на протестите е да накараме правителството да разбере, че има проблем и той е, че все повече хора са безработни, все повече българи нямат пари да посрещат ежедневните си нужди, нямат пари да плащат за лечение, живеят все по-зле и не виждат изход от тази ситуация, каза още Нинова. По думите й правителството на ГЕРБ не е изпълнило обещанията си и е подвело българите.
На въпрос как би коментирала резултатите от проучване, според което една трета от българите биха гласували за нова партия, Нинова заяви: Аз вярвам на народната социология. Хората изключително много се оплакват - и земеделски производители, и малък и среден бизнес, и пенсионери, и млади. Това е една на от целите на този митинг - да покажем че БСП е алтернатива и може да управлява по-различно от сегашните управляващи
По думите на червения депутат ще има и следващи протести в други градове на страната.
Знам, че има проблем. Разбирам и хората, на които им омръзна да слушат оправдания с международното положение и с безпрецедентната финансова криза. Знам, че те вече искат да почувстват плодовете на тласъка, който икономиката направи в макроикономически план. Защото ние сме втората държава в Европа по ръст на брутния вътрешен продукт за последното тримесечие на 2010 година, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.
Проблемът е БСП какво правят? Защото те 20 години участваха в структурирането на икономиката и са пряк участник. Защо не протестираха, когато се приватизираше Нефтохим, когато се приватизираха на ЕРП-тата? Ако БСП направят протест под мотото Да свалим ГЕРБ и да се качим ние на власт, колко хора ще дойдат? Аз мисля, че много малко, 5-6 автобуса от провинцията, каза Николов.
Според него гражданското общество много по-рационално и по-добре прави протестите. Той изтъкна, че правителството има постоянен диалог с гражданите. Като пример той посочи преговорите след протестите за монополите и диалогът със зърнопроизводителите.
На зърнопроизводителите бе обещано до края на февруари да бъдат изплатени всички дължими субсидии. Сега е почти април и не е изплатено всичко, посочи Корнелия Нинова. Според нея съществува един омагьосан кръг, в който държавата не изплаща субсидиите, с аргумента, че земеделците не са си платили данъците, а те не ги плащат, защото нямат пари.
Ние не се страхуваме от предсрочни избори, готови сме да управляваме, ако спечелим, категорична е Нинова. На въпрос дали БСП има намерение да използва подкрепата на ДПС и Ахмед Доган на изборите тя заяви, че не са провеждани такива разговори и за момента няма такива намерения.
ГЕРБ винаги се е явявала сама на избори и това отново ще бъде така, заяви Валентин Николов. Той припомни, че на местните избори в Габрово ДПС са подкрепили кандидата на ГЕРБ, но тази подкрепа не е била инициирана от ГЕРБ.
Корнелия Нинова уточни, че протестът на БСП ще се проведе на 26 март, събота, от 11 часа пред площад Батенберг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във