Банкеръ Daily

Новини

Консултации за консенсус по Изборния кодекс поиска Синята коалиция

Трябва да започне разговор на високо политическо ниво между лидерите на парламентарно представените политическите партии, а не само на ниво правна комисия, за постигане на основните пунктове, които ще гарантират честни избори. Това заяви депутатът от ДСБ Екатерина Михайлова на брифинг в Народното събрание от името на Синята коалиция. Тя бе категорична, че на този етап няма съгласие. Според нея по начина, по който досега се приема Изборния закон, личи, че няма да бъдат направени тези важни промени.


Десните, заедно с останалите опозиционни сили, не влязоха в пленарната зала където трябваше да продължат разискванията по Изборния кодекс. Тяхното отсъствие доведе до липса на кворум и заседанието бе прекратено.


bdquo;Ако бяхме останали в залата, то това би означавало, че сме съучастници в приемането на този Изборен кодекс, който е предпоставка за нечестни избори. Ние сме категорично несъгласни. ГЕРБ не чуват препоръки нито на гражданите, нито на международните организацииrdquo;. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.


Десните обвиниха ГЕРБ за вчерашното решение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, според което остава постмониторинговото наблюдение върху страната ни до януари. Мотивите на ПАСЕ са, че в така предложения от управляващите Изборен кодекс, не са отразени препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


Само България и Малта имат такова мониторингово наблюдения, заяви Мартин Димитров. Според него никой в ГЕРБ не взема на сериозно препоръките на ПАСЕ освен председателят на парламента Цецка Цачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във