Банкеръ Daily

Новини

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ОТМЕНИ ОСЕМПРОЦЕНТОВАТА БАРИЕРА

Конституционният съд (КС) е излязъл с решение да отпадне текстът за двойно повишената до 8 % изборна бариера за коалициите и тя остава 4%, както предвижда старият закон. Единадесет конституционни съдии са подкрепили това решение, един е бил против, съобщи депутатът от БСП Георги Близнашки пред репортери в парламента.
В същото време с шест гласа за и шест против е решено да останат 31-те мажоритарни района, от които ще се избират мажоритарни депутати. Съдът е предпочел по-малкото зло, воден от прагматични съображения, коментира Близнашки. Според него съдиите са преценили, че няма време за преразпределение на избирателните райони.
Преди около месец президентът Георги Първанов наложи вето върху закона заради повишения праг за коалиции, но парламентът, с гласовете на БСП и ДПС не уважи волята му. Десетина дни след това 70 депутати от опозицията атакуваха пред КС бариерата от 8% и въвеждането на избор на 31 мажоритарни кандидати. Единствен Георги Близнашки от БСП подкрепи опозиционерите. Депутатите смятат, че няма да се наложи променяне на избирателния закон, нито изтегляне на датата на парламентарния вот, насрочен за 5 юли, за по-късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във