Банкеръ Daily

Новини

Конституцията на Египет официално е утвърдена

Обнародването на официалните резултати от референдума по приемането на новата конституция на Египет провокира поредната вълна от недоволство по улиците на Кайро. Опозицията заяви намеренията си да продължи протестите в опит да оспори в съда резултатите от всенародното допитване.


В същото време САЩ призовава и двете страни в конфликтите да започнат диалог колкото е възможно по-бързо, за а преодолеят разногласията си.


Противниците на ислямизацията в Египет излязоха по улиците на Кайро още през нощта в сряда, веднага след обявяването на официалните резултати от референдума за приемане на новата конституция. Председателят на Централната избирателна комисия Самир Абу аль-Муати обяви, че проектът на основния закон е подкрепен от 63.8% от гласувалите, а 36.2% са гласували против.


Във вота участваха около 17 млн. човека от над 50 млн. имащи право на глас. Реферундумът се проведе в два кръга, тъй като по същото време стачкуваха съдиите в Египет и нямаше достатъчно магистрати, които да следят провеждането на опитването в един етеп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във