Банкеръ Daily

Новини

Константин Пенчев: На магистратите на средно и по-високо ниво и вечните членове на ВСС им харесва статуквото!

На магистратите на средно и по-високо ниво и вечните членове на ВСС им харесва статуквото!. Това заяви пред TV7 е омбудсманът на България Константин Пенчев. „Сред магистратите има две течения – на реформатори и антиреформатори“, коментира Константин Пенчев. Според него тези, които са против реформата са на по-възлови позиции. Той уточни, че не става въпрос за главния прокурор и председателя на ВКС. Той припомни, че от 2003 г. постоянно си говорим за съдебната система и нуждата от реформа в нея, но че досега такава реформа не се е случила. „Аз участвам в този дебат за съдебната система като представител на гражданите“, уточни Пенчев. Според него липсва чувството на справедливост в обществото. Константин Пенчев даде пример с избора на представители от квотата на парламента и съдебната власт на нови членове във ВСС. „За какво са ни закони, като никой не желае да ги спазва?“, запита се риторично Пенчев относно тези избори. Той посъветва управляващите, че трябва да изядят горещия картоф, наречен реформа на съдебната система. Според него е проблем, че няма воля да се очистим от тези неща. Пенчев смята, че обществото трябва да каже, че така повече не може!
Според Константин Пенчев акцията с изпращането на SMS-и на ВСС е хаотична и направена от хора, които не знаят за какво става дума.
Относно епохата „Филчев“ като главен прокурор, Константин Пенчев коментира, че Филчев го няма от много години на този пост, но той не вижда подобрение в съдебната система. „Няма заговори срещу съдебната система, има нереформирана съдебна система“, подчерта Пенчев. Той пак повтори, че обществото трябва да се разбере дали иска или не реформа в съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във