Банкеръ Daily

Новини

КОНФЛИКТЪТ НА ИНТЕРЕСИ СЕ РАЗДВОИ

Два законопроекта за конфликт на интереси прие парламентът на първо четене в петък (13 юни). Единият проект е внесен от правителството, а другият - от Филип Димитров от ОДС. Депутатите се канят да правят нещо като две в едно, обединявайки двата текста в един общ, който ще бъде гледан на второ четене.
Декларацията за имущество и интереси да се подава в срок до един месец от встъпването в длъжност и от освобождаването от длъжност на лицата, както и всяка година до 30 април при промени в декларираните обстоятелства през предишната календарна година, приеха депутатите. Декларациите ще бъдат утвърдени от председателя на Сметната палата, която ще следи за достоверността на данните. Лица, заемащи държавна длъжност, които не подадат декларация за конфликт на интереси в посочения в закона срок, се наказват с глоба от 1000 до 3000 лева. При второ нарушение санкцията е от 3500 до 6000 лева. Предвижда се защита за лицата, подали сигнали за нарушения.
Очаква се в края на юни през пленарната зала да минат и предложените два варианта на закон за публичност на лобизма. Според депутати от опозицията управляващите ще побързат да приемат някакъв текст, за да демонстрират воля за справяне с корупцията пред Евросъюза.
Единият проект е подготвен от председателя на антикорупционната комисия Бойко Великов (БСП) и група народни представители, а другият - от депутатите от ОДС Ася Михайлова и Любен Дилов. Проект ще представи и ДПС, който обаче няма да се различава съществено от другите две предложения.
Все още не е ясно как и от кого ще се извършва предвидената в законопроекта регистрация на лобистите. Според депутата от БСП Бойко Великов по-подходящо е това да се прави от някоя от парламентарните комисии. Ася Михайлова и Любен Дилов пък са предложили да се създаде изпълнителна агенция към Министерството на държавната администрация и административната реформа. Представители на ведомството обаче заявиха, че нямат капацитет да се справят с тази отговорност и предложиха вписването да се извършва от независим специализиран орган, при това равноотдалечен от законодателната и изпълнителната власт. Достъп до публичния регистър ще имат всички граждани и той ще бъде публикуван в ИНТЕРНЕТ.
Бъдещият норматив ще задължава народните представители при внасяне на законопроекти или по повод изказвания в пленарната зала и в комисия да разкриват финансовия си интерес от обсъждания проблем, ако имат такъв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във