Банкеръ Daily

Новини

КОНЦЕСИОННИЯТ РЕГИСТЪР ОСИГУРАВА ПУБЛИЧНОСТ, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Националният концесионен регистър осигурява необходимата публичност и прозрачност на концесионната дейност, а след влизането в сила на новия Закон за концесиите чрез интернет е осигурен и публичен достъп до информацията за проведените процедури и данни за предоставените концесии. Това заяви премиерът Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата Евгени Чачев.
Непълнотата в базата данни на регистъра за един кратък период, в който се извърши пререгистрацията на концесиите, наложена от изискванията на новия закон, не може да се определи като нарушаване на политиката за публичност и прозрачност по отношение на концесиите, подчерта министър-председателят. Той подчерта, че след проверката на Сметната палата през миналата година са взети конкретни мерки и има съвсем конкретни резултати.
Към настоящия момент са въведени данните за всички действащи и прекратени държавни концесии, отчете премиерът пред депутатите. Регистрирани са общо 463 държавни концесии, от които 43 са прекратени поради изтекъл срок, различни основания, определени в закона или в концесионните договори. Националният концесионен регистър включва и информация за 728 общински концесии, като за периода след одита на Сметната палата през 2007 г. са вписани данни за 162 общински концесии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във