Банкеръ Daily

Новини

Комплексът за социални услуги на УНИЦЕФ и Община Видин отваря врати през май

Голяма част от оборудването и обзавеждането на Комплекса за социални услуги, който предстои да отвори врати във Видин, вече е доставено, съобщиха от пресцентъра на общината. Мебелите и техническото оборудване се подреждат в сградата на старото спортно училище в кв. Калето. Напълно завършени са ремонтните дейности по сградата. Извършени са външни и вътрешни благоустроявания, ремонт на подови настилки и покривните конструкции, монтирани са нови врати и дограми. Избран е вече и доставчикът на социалните услуги, от които ще се ползват стотици семейства от региона.
Проектът на Община Видин и УНИЦЕФ - Комплекс за социални услуги за деца и семейства стартира през 2010 година. Кпоред видинският кмет основната цел е да се разработи нов модел на предоставяне на социални услуги, които да бъдат насочени към децата и семействата в неравностойно положение. Той уточнява, че ще се прилага интегриран подход към предоставянето на услуги. Така ще се цели подобряване на родителските грижи в семействата, предотвратяване на изоставянето на деца, работа с деца и младежи като превенция срещу отпадането им от училище и подготовката им за самостоятелен живот.
Първите стъпки за създаването на тези условия са модернизиране на комплекса, подбор и обучение на служители, както и разработване и предоставяне на индивидуални услуги, казва Милена Харизанова - директор Социални дейности към УНИЦЕФ и координатор на проекта. Тя подчертава, че Видин е сред общините с най-добре развита социална политика и е сред първите, включили се в проекта Община - приятел на детето. Представителят на УНИЦЕФ казва, че се предвижда идеите на този проект и създаването на центъра да помогне на повече от стотици деца и семейства от областта. Целта на общинската администрация и УНИЦЕФ е след успешното приключване на работата във Видин, тя да бъде документирана и представена на българското правителство като пилотен модел, който би могъл да се приложи и в други области на страната. Комплексът за социални услуги във Видин за деца и семейства, финансиран от УНИЦЕФ, ще отвори врати през месец май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във