Банкеръ Daily

Новини

Компютърни експерти от ГДБОП участват в разкриването на международна педофилска мрежа

Компютърни експерти от ГДБОП участват в разкриването на международна педофилска мрежа. Операцията на служителите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”- ГДБОП е по сигнал на Интерпол-Висбаден; петима са задържани в София.
Според постъпили в ГДБОП сигнал, в интернет са засечени потребители от 58 държави, вкл. и от България, използвали целенасочено програмен продукт за обмяна и разхпространяване на файлове в интернет с изображения на сексуални насилия, сексуален садизъм и извращения с деца.
Експертите от сектора за компютърни престъпления предприели компютърно-информационно разследване и в хода на работата са засечени и установени интернет потребители на територията на София.
След разрешение на съдия от СРС, снощи служители на ГДБОП и на ГД „Досъдебно производство” извършили обиск, претърсване и изземване на пет софийски адреса в районите „Красна поляна,”, „Младост”, „Люлин”, Дървеница” и „Овча купел”. Установени са компютърни системи в работен режим, с инсталирани програмни продукти за обмяна и разпространение на файлове в Интернет. Кадри на сексуално насилие и сексуални извращения с деца са открити в огромен брой снимкови и видео файлове. Задържани са петима.
В първия апартамент антимафиотите открили в компютъра на П.Г. /29г./, огромно количество файлове със сексуално насилие и извращения с деца – снимков и видеоматериал /обем над 47 GB/. Първоначалният преглед на видеофайловете разкрил сцени на сексуално малтретиране и сексуален садизъм с деца на видима възраст 4-6 години. Конфигурацията, заедно с 52 оптични носителя и 3 флаш памети са иззети.
На втория адрес служителите на ГДБОП задържали П.К./52г./ , който заявил, че свалял на компютъра си детска порнография за собствени нужди. Сексуално насилие и порноизвращения с деца имало на файловете със снимков и видеоматериал. От дома му са иззети компютърна конфигурация, 52 оптични носителя и две флаш памети..
В жилище в ж.к.”Люлин” установеният К.Д. /25г./ в момента ползвал компютъра си със стартирана програма за обмен на файлове. Произволен поглед по някои от тях разкрил същите кадри, вкл. и порно с дете на видима възраст 6-8 години. И К.Д. обяснил, че свалил няколко клипа с детска порнография за собствени нужди и от любопитство. Освен компютъра, от неговия дом са иззети 50 оптични носителя, флаш памет и 4 диска за видеокамера.
Огромно количество файлове с детско порно и сексуално насилие на деца са открити в компютъра и на И.И./36г./ от ж.к.”Овча купел”. Сред тях – кадри с деца на видима възраст 4-8 години. От него са иззети компютърна конфигурация, 14 оптични носителя, карта памет CD - 1GB, класьор за документи със снимкови изображения с порнография, в т.ч и детско порно, 2. външни хард устройства, хард диск .
За 24 часа е задържан и Д.Х./31г./, от когото е иззета компютърна конфигурация. По случая е образувано е досъдебно производство по чл.159 ал.4 вр. ал.1 от НК. Материалите са докладвани на СРП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във