Банкеръ Daily

Новини

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 330 560 лв. „Меком” АД за имитация

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 330 560 лв. „Меком” АД за имитация.
От регулатора са установили, че съществува потенциална възможност за заблуда на потребителите във връзка с разпространяваната в цялата страна луканка Карловска крепост наподобяваща с наименование и дизайн на шрифта Карловска луканка. При двата продукта водещ елемент е наименованието КАРЛОВСКА, изписано с главни букви. Думата крепост, която би трябвало да отличава продукта на Меком, е изписана с малки, незабелижими букви, на тъмен фон, като по този начин думата се заличава дори скрива.
От Комисията за защита на конкуренцията считат, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.
Комисията приема, че периодът на нарушение е от март 2008 г. до момента, в резултат на което съществува сериозен риск от трайно увреждане интересите на конкурентите. При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността и наличието на предходна санкция на дружеството за подобно нарушение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във